Опис
Продукт дуже багатий каротиноїдами (попередниками вітаміну А), а також вітамінами D, Е, К та групи В. Він має чудові антиоксидантні властивості, належить до найбільш біоактивних та корисних олій. В ньому містяться такі компоненти:
- мікроелементи (цинк, селен, марганець, магній);
- поліненасичені жирні кислоти – до 45% (лінолева, арахідонова, олеїнова, пальмітинова);
- біоактивні сполуки, гепатопротектор силімарин (флавоноїди та флавонолігнани);
- біогенні аміни.
Використання в кулінарії
Олія розторопші «Земледар» вживається у складі дієтичного харчування. Її використовують для заправки салатів, овочевих страв і паштетів, каш (особливо з толокна). Продукт добре поєднується з буряком, морквою, гарбузом, коренем селери. Рекомендується споживати олію в холодному вигляді, бо при нагріванні втрачається до 50% корисних речовин. Якщо є необхідність додати її в гарячу страву, робити це потрібно безпосередньо перед подачею на стіл.
Продукт можна додавати в підливи та заправки, які не піддаються термічній обробці. Гарною ідеєю буде змішати олію розторопші з льняною або мигдальною. Рекомендована добова норма для дорослих – не більше 1 чайної ложки.
Застосування в косметології
Через високий регенеруючий ефект олію використовують для загоювання ранок та ушкоджень шкіри. Завдяки вітамінам А і Е, які обидва є потужними антиоксидантами, олія сповільнює старіння шкіри. Її вводять у склад косметичних засобів, покликаних повернути шкірі пружність та еластичність, захистити від сонця.
Через регенеруючі та стимулюючі властивості олію розторопші використовують в масках для шкіри, кремах та шампунях. Її можна додавати в косметичні засоби, які виробляються в домашніх умовах, або збагачувати готові креми та маски.
Використання з лікувально-профілактичною метою
Багатий склад олії сприяє гарному самопочуттю та оздоровленню. Олія так само, як і інші препарати розторопші, рекомендується для утворення та виведення жовчі. Важливо споживати продукт у помірній кількості, додаючи його в готові страви. Він виступає природним гепатопротектором, корисний у випадку печінкових захворювань.
Олія розторопші благотворно впливає на стан клітинних мембран, покращує обмін речовин, позбавляє зайвого холестерину. Важлива властивість продукту – нормалізація гормонального балансу в організмі. Інші його корисні якості:
- Покращує роботу серця.
- Гальмує розвиток атеросклерозу.
- Відновлює клітини печінки.
- Оптимізує кровопостачання тканин організму (виступає як депо кисню), покращує згортання крові.
- Корисний для очей – відновлює гостроту зору, укріплює сітківку.
- Рекомендується у випадку алергій.
- Покращує роботу нервової системи.
- Сприятливий для травної системи, особливо якщо захворювання пов’язані з язвами та ерозією слизових.
- Корисний при захворюваннях ротової порожнини (гінгівітах, стоматитах, пародонтозі – олією змащують ясна).
- Протистоїть утворенню каменів та розвитку сечокам’яної хвороби.
- Завдяки токоферолу являється профілактикою онкології.
- Сповільнює клітинне старіння, має омолоджувальний ефект.
- Сприяє виведенню токсинів.
Протипоказання
Олія іноді може викликати індивідуальну непереносимість. Її варто обережно вживати у випадку жовчокам’яної хвороби та холециститу. При загостреннях цих захворювань та бажанні ввести олію до раціону необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем.
Обережно слід споживати продукт при пониженому тиску. Його не рекомендують давати дітям у віці до 3-х років, а також вагітним жінкам і таким, що вигодовують груддю.
Відгуки
Відгуків немає, поки що.